tirsdag 1. september 2009

Puss av tinn.

Husmorvikaren arvet for en tid tilbake et gammelt tinnfat. Tanken var at dette skulle pusses opp og gjøre nytten som lysfat på salongbordet vårt. Akkurat det med å pusse dette fatet skulle by på utfordringer. Tinn skal behandles forsiktig, og siden tinn er mykt kan man ikke bruke stålull (tinnet vil ripes) Tipsene jeg fikk var å bruke mildt zalovann, men dette fatet trengte sterkere saker. På nyere tinn holder det nok å vaske, men dette fatet hadde ligget i en kjeller i flere år. Løsningen min ble flasken med "Stahlfix". Dette gjorde omsider susen og fatet har holdt seg fint siden. "Stahlfix" fås kjøpt hos feks hvitevarehus (Elkjøp, Expert el. ), jernvare eller lignende.
Hadde jeg vært rausere med lyset hadde forkjellen syntes ennå bedre..... Her er halve fatet pusset.


9 kommentarer:

  1. Det er igrunn veldig morro når en kommer over slike skatter.
    som attpåtil kan pusses til live igjen!
    Jeg kjøpte en alldeles vakker sølv bolle/fat på loppis og den var så stygg i utgangspunktet at jeg trodde jeg aldri skulle få den i ship shape igjen, langt mindre blank.
    Men se der overasket den meg, en god dose sølvpuss senere og den skinte om kapp med solen!

    SvarSlett
  2. Flott fat, jeg liker godt å komme over skatter :)

    Sv: Takk for det kjære deg :) Hyggelig at du er innom, men ekstra kjekt når du kommenterer! :) Jammen så godt å høre at både motivasjon og form er på topp da! Lykke til videre og ha en flott torsdag :D

    SvarSlett
  3. Ja, jeg fant ut at jeg kunne bruke samme midlet som jeg bruker til å rengjøre den keramiske flater på komfyren min :--))
    hilsen Hilde

    SvarSlett
  4. Jeg har et godt tips for å pusse tinn: bruk tannpasta !

    SvarSlett
    Svar
    1. Først prøvde jeg sølvvask. Hjalp 1%, Så prøvde jeg å la smykket ligge en stund i zalo, ikke mildt zalovann, men zalo. Et par prosenter rener. Så tok jeg fra tuben med Solidox hvitere tenner og brukte en gammel tannbørste, og hurra! Smykket kan brukes igjen. Burde tatt før og etter bilder, men dessverre.
      ALTSÅ: Takk for råd som virkelig virket!

      Slett
  5. Skal prøve imorgen

    SvarSlett
  6. Vil ikke tannpasta lage riper? 👀

    SvarSlett
    Svar
    1. Tinn går bra å pusse med polerstålull, og eddik! Ta litt polerpulver i tillegg, dersom trinnet er veldig mørkt. Polerpulver i boks er ikke billig, men kan brukes til mange formål.

      Slett
    2. Polerpulver er tilsatt voks
      . Det kan nevnes " universal allrengjøringsmiddel, 2clean universal og Bio- star universal detergent. I tillegg bruk sterk eddik ( f. Eks. 35 %. Og Zalo

      Slett